Zorgsector bundelt de krachten om schijnzelfstandigheid in de zorg aan te pakken

Array

Een alliantie bestaande uit verschillende ministeries, waaronder VWS, de Belastingdienst en diverse brancheorganisaties, waaronder Zorgthuisnl, hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend met het doel om schijnzelfstandigheid in de zorg een halt toe te roepen, dat schrijft SoloPartners. Deze alliante heeft de ambitie om ondernemerschap in de zorg naar een hoger niveau te tillen…

Strubbelingen met Wet DBA

In opdracht van de Tweede Kamer heeft de Belastingdienst de taak gekregen om strenger te controleren op en handhaving te realiseren bij schijnzelfstandigheid. Een uitdaging waar de Belastingdienst zich het hoofd over heeft gebroken. Waarom? De beruchte Wet DBA zorgde voor hoofdbrekens. Al in april 2022 bracht Solopartners hierover al een artikel uit, waarin ze de onuitvoerbaarheid van deze wetgeving aankaartten. Tot op heden is er echter geen enkele verbetering zichtbaar geweest, en juist door deze wet kon er niet adequaat worden opgetreden.

De bal ligt nu bij de sector

Desalniettemin wordt er nu eindelijk werk gemaakt van het aanpakken van schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst bereikt dit door samenwerkingsafspraken te maken met relevante actoren binnen de zorgsector. Hiermee beoogt de Belastingdienst dat de sector zelf actief gaat bijdragen aan het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Pas als zorgorganisaties hun afspraken niet nakomen, komt de Belastingdienst in actie.

Eisen aan het ondernemerschap

Hoewel nog niet alle details van de samenwerkingsverklaring zijn vrijgegeven, zal binnenkort duidelijk worden hoe de aanpak van schijnzelfstandigheid in de zorg in de praktijk wordt gebracht. Wat reeds bekend is, is dat zzp’ers moeten kunnen aantonen dat ze voldoen aan de eisen die de Belastingdienst stelt aan ondernemerschap. Daarnaast dienen zzp’ers onafhankelijk te voldoen aan de kwaliteitswet- en regelgeving, zelfs als ze gebruikmaken van faciliteiten van de opdrachtgever.

De lat wordt hoger gelegd

De eisen voor ondernemerschap in de zorg zullen dus stijgen, maar niet onoverkomelijk hoog. Echte, ondernemende zzp’ers zullen nog steeds een plek vinden in de zorg, aangezien zij zich serieus bezighouden met hun ondernemerschap en exact weten aan welke kwaliteitsnormen zij moeten voldoen binnen de zorgsector.

Bron: SoloPartners

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen