RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Oplossing personeelstekort in zorg: 'Meer taken vrijwilligers'

Carla Schuurmans helpt haar moeder in het huishouden, met de boodschappen en met financiële zaken. Beeld © ANP

Er is al jaren een schreeuwend personeelstekort in de zorg en dat wordt vanwege de vergrijzing alleen maar erger. Om ervoor te zorgen dat ons zorgsysteem over een paar jaar nog functioneert, moet er drastisch wat veranderen, zegt de Raad voor Volksgezondheid. "Als niks werkt, is misschien een zorgplicht nodig."

Over tien jaar is het personeelstekort in de verpleging en verzorging bijna verdrievoudigd, staat in het advies 'Anders leven en zorgen', dat vandaag wordt gepubliceerd.

Om deze grote personeelsproblemen aan te pakken, heeft de raad een aantal oplossingen bedacht. Het idee is om samen met de patiënt te kijken naar zijn of haar netwerk; welke familieleden, vrienden en vrijwilligers kunnen het beste welke taken doen? Zijn er ervaringsdeskundigen of mantelzorgers in loondienst in de buurt die zorgtaken kunnen overnemen?

Gelijkwaardig

De raad wil dat professionals en vrijwilligers naast elkaar staan, als gelijkwaardige partners. Deze samenwerking moet niet vrijblijvend zijn; het is nodig dat zorgorganisaties naasten en vrijwilligers betrekken bij het dagelijkse zorgproces. Het hele netwerk van de hulpvrager wordt onderdeel van het zorgplan.

Dichte
Lees ook:
Dichte tunnel is nog maar het begin: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Ruimer verlof vrijwilligers

De veranderingen kunnen niet zomaar worden ingevoerd, hiervoor moet onder andere de regelgeving worden aangepast. Daarnaast is de vraag of mantelzorgers, van wie nu al veel wordt gevraagd, zitten te wachten op nog meer taken. In het advies is te lezen dat er vergoedingen moeten komen om mensen te motiveren, zoals wijkbudgetten of ruimer verlof, zodat mantelzorgers hun zorgtaken beter kunnen combineren met hun baan.

Mocht dit allemaal niet genoeg blijken te zijn, dan zijn er volgens de raad verregaande maatregelen nodig, zoals arbeidskrachten uit het buitenland werven of zelfs een zorg- of maatschappelijke dienstplicht invoeren.

Beginnende zorgstudenten stoppen minder vaak

Een hoopvol signaal, met het oog op het oplossen van het personeelstekort in de toekomst: steeds minder studenten zetten in hun eerste jaar een punt achter hun opleiding in de zorg. De uitval is in de afgelopen 10 jaar gedaald van 28 procent naar 21 procent. Dat is op mbo, hbo en universiteit te zien. 

Bekijk ook: Mantelzorger vanaf je zestiende: 'De druk is hoog, maar de liefde groot'

02:18
Viroen Soebedar is mantelzorger. Hij begon al op zijn zestiende, in 2011, toen zijn moeder een reeks hersenbloedingen kreeg en verlamd raakte.