NOS NieuwsAangepast

Consumentenbond: verzekeraars hebben zorgcontracten nog lang niet rond

De Consumentenbond heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om in te grijpen bij de premies en voorwaarden van nieuwe zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars moeten jaarlijks op 12 november hun premies en voorwaarden bekendmaken, maar grote verzekeraars hebben met veel zorgaanbieders nog helemaal geen contracten afgesloten, zo ontdekte de Consumentenbond .

Hierdoor lopen consumenten het risico dat pas na het afsluiten van hun nieuwe zorgverzekering blijkt dat zij helemaal niet bij hun vaste ziekenhuis of andere zorgaanbieder terechtkunnen. "Verzekeraars vragen consumenten feitelijk om blind te tekenen, want hoe kun je een passende zorgverzekering kiezen als essentiële informatie ontbreekt?", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond is verzekeraar DSW bijvoorbeeld nog in onderhandeling met 41 procent van de ziekenhuizen. Zilveren Kruis zou nog met de helft praten, Menzis nog met 86 procent en VGZ zelfs met 89 procent. Bij CZ zou het gaan om 71 procent, maar die verzekeraar heeft volgens de Consumentenbond wel een garantie afgegeven voor vergoeding van de ziekenhuizen waarmee de verzekeraar nog in onderhandeling is.

De Consumentenbond beklaagt zich al langer over de zorgcontracten en polissen, maar vraagt nu voor het eerst aan de NZa om in te grijpen. "En als dat niet tot een oplossing leidt, schromen we niet om andere, juridische maatregelen te treffen."

Reactie zorgverzekeraars

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland zegt in een reactie dat de Consumentenbond "onnodige onrust bij verzekerden zaait" met het handhavingsverzoek aan de NZa. "Verzekerden hebben de tijd tot 31 december om hun zorgverzekering eventueel op te zeggen en hebben tot 31 januari om een nieuwe verzekeraar te kiezen", benadrukt directeur Petra van Holst.

Zorgverzekeraars Nederland stelt dat de verzekeraars al sinds 1 april bezig zijn met het afsluiten van contracten met zorgaanbieders voor volgend jaar. Dat kost volgens Van Holst tijd: "Tijdige contractafspraken zijn de verantwoordelijkheid van twee partijen: zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Het aanleveren van tijdige offertes door de zorgaanbieders is daarvoor een belangrijke randvoorwaarde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl